print
Întreprinderile mici și mijlocii (IMM) din Moldova sunt invitate să dobândească cunoștințe despre eficiența utilizării resurselor
02.03.2022
1421 Accesări

EU4Environment, programul de mediu al UE (un program regional finanțat de Uniunea Europeană) caută IMM-uri să participe la programul RECP ca companii demonstrative și/sau membri ai cluburilor RECP din Cahul și Găgăuzia.

În cadrul campaniei eu4environment, finanțată de UE, Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO) organizează evenimente dedicate eficienței resurselor și producției mai curate (RECP) în Moldova pentru întreprinderile industriale. Acestea sunt implementate cu sprijinul Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și mijlocii (ODIMM).

RECP este una dintre cele mai relevante abordări pentru îmbunătățirea productivității afacerilor și a performanței de mediu, deoarece se bazează pe o evaluare continuă a potențialelor economii de resurse, inclusiv energie și materiale, pentru a preveni depășirea costurilor și pentru a reduce emisiile și emisiile de poluanți în mediu. De asemenea, poate reduce generarea de deșeuri, ceea ce, la rândul său, reduce costurile economice ale întreprinderilor. RECP este folosit ca termen general pentru aplicarea strategiilor de mediu preventive pentru a atinge un obiectiv triplu: eficiența producției, managementul mediului și dezvoltarea umană. Programul RECP construiește capacitatea națională, încurajează dialogul dintre industrie și guvern și promovează investițiile în noi locuri de muncă și producție ecologică.

COMPANII DEMONSTRATIVE RECP

Aceste companii vor beneficia de evaluarea RECP pentru a afla mai multe despre oportunitățile de economisire (care reduc consumul de materiale și energie și/sau reduc la minimum deșeurile și emisiile). Este de așteptat ca aceste companii să coopereze cu proiectul demonstrativ RECP și cu experții stagiari și vor fi gata să dezvăluie și să împărtășească rezultatele și realizările implementării capacităților RECP identificate.

Beneficiile preconizate pentru IMM-urile participante:

  • Îmbunătățirea contribuției resurselor la procesele de producție
  • Identificarea resurselor / oportunităților de economisire a costurilor
  • Dezvoltarea potențialului de utilizare eficientă a resurselor pe termen lung și de producție mai curată.
  • Îmbunătățirea sistemului de management de mediu și respectarea cadrului legal prin reducerea generării, Emisiilor și/sau evacuărilor de deșeuri
  • Accesul la finanțare pentru producția ecologică și economia ecologică

cerințe:

  • Companiile care doresc să aplice metodologia RECP trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:
  • Să fie înregistrată ca persoană juridică locală și să opereze în Republica Moldova
  • Să fie întreprinderi mici sau mijlocii (IMM-uri)
  • Să fie implicat sau să facă parte dintr-o industrie prelucrătoare

CLUBURILE RECP DIN KAUL ȘI GĂGĂUZIA

Cluburile RECP se străduiesc să dezvolte și să implementeze un model clar de sprijin pentru afaceri, în special pentru întreprinderile mici. 8-10 companii participă la fiecare Club, care oferă sprijin practic în RECP. La finalizarea programului clubului, fiecare companie membră va dezvolta un plan RECP eficient și va începe implementarea acestuia. Planul de acțiune este elaborat și implementat pe bază tematică. Fiecare subiect / modul este prezentat la sesiuni de coaching, ceea ce face mai ușor pentru companiile membre să aplice cunoștințele dobândite. În total, 6 sesiuni de coaching se desfășoară la intervale de 3 săptămâni timp de aproximativ 4 luni.

cerințe:

Companiile care doresc să participe la cluburile RECP trebuie să îndeplinească următoarele criterii:

  • Să fie înregistrată ca persoană juridică locală și să opereze în Republica Moldova
  • Să fie întreprinderi mici sau mijlocii (IMM-uri)
  • Să fie angajați sau să facă parte din industria prelucrătoare în zona Cahul sau Găgăuzia
  • Procedura de aplicare: pentru a participa la proiectul RECP (ca companie demonstrativă sau pentru a vă alătura Cluburilor RECP), trimiteți o scrisoare motivațională Tatianei Chernyavskaya, Manager de proiect EU4Environment, la: t.chernyavskaya@unido.org
  • Vă rugăm să specificați în antetul e-mailului: aplicația RECP Moldova
  • Termen limită de aplicare: 25 februarie 2022 (18: 00 CET)

STRATEGIA NAȚIONALĂ PENTRU ÎMBRĂȚIȘĂRI RECP

Acest apel a fost făcut într-un moment în care Parteneriatul pentru tranziția către o industrie ecologică a sectorului industrial ocupă un loc important pe agenda Guvernului. În acest sens, planul executiv de acțiune pentru Protecția Mediului conține o serie de măsuri prioritare: strategia de mediu pentru 2022-2033, programul de dezvoltare a economiei verzi pentru 2022-2027 și programul de dezvoltare cu emisii reduse până în 2033. Politica ar trebui să fie însoțită de acțiuni practice care să implice mediul de afaceri, agenții economici și populația în ansamblu. În prezent, Ministerul Mediului al Republicii Moldova este interesat de ecologizarea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri), eco-inovații și eco-etichetare, deoarece acestea contribuie la crearea de locuri de muncă noi și ecologice, produse ecologice și eficiente din punct de vedere al resurselor, precum și un mediu mai sănătos și mai durabil (a se vedea înregistrarea webinarului pentru IMM-uri la 10 februarie 2022).

Copyright © 2023 Agenția de Dezvoltare Regională Găgăuzia