Prima   -  Presa   -  Noutăți - Republica Moldova planifica activitățile din cadrul EU4 Environmen

Republica Moldova planifica activitățile din cadrul EU4 Environmen

   
12.08.2019   901 Accesări  

Grupul de lucru interministerial pentru promovarea dezvoltării durabile și economiei verzi, s-a reunit, în ședință, astăzi, la Casa Guvernului, pentru a discuta prioritățile naționale și planurile de implementare a proiectului regional EU4 Environment. La eveniment au participat: Secretarul de Stat pentru protecția mediului, Iuliana Cantaragiu, Secretarul General de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iulia Costin, reprezentanți ai Delegației UE, Ambasadelor Germaniei și Suediei, precum și membri ai asociațiilor obștești de mediu și parteneri ai acestora.

Printre obiectivele de bază ale ședinței grupului de lucru au fost: prezentarea informației privind rezultatele de bază ale Asambleei Regionale a EU4Environment (27-28 iunie 2019); prezentarea detaliată a planurilor și acțiunilor prioritare selectate la nivel național și de regiune pentru fiecare din cele 5 obiective/rezultate ale EU4Environment; organizarea procesului de examinare finală a proiectului planului și de transmiterea unui aviz consolidat din partea RM către partenerii de implementare; asigurarea sinergiei cu alte proiecte/acțiuni în curs de desfășurare și informarea partenerilor de dezvoltare despre posibilitățile și necesitățile în implementarea comună a EU4Environment în Republica Moldova.

"Trebuie să ne axăm pe elaborarea politicilor și realizarea acțiunilor, care vor aduce rezultate și se vor reflecta în calitatea îmbunătățită a mediului. Acestea sânt așteptările de la acest program și de la partenerii de dezvoltare. Acum suntem la etapa, când ne dorim rezultate reale și schimbări. Căutăm soluții potrivite pentru toate părțile implicate și asigurăm un dialog constructiv. Vom lucra cu agenții economici și vom utiliza Platforma societății civile, creată în cadrul colaborării Moldova-UE", a menționat în mesajul său de deschidere Secretarul de Stat, Iuliana Cantaragiu.

În cadrul proiectului, MADRM va beneficia de suport în elaborarea și implementarea politicilor în domeniul economiei verzi, consolidarea capacităților instituționale, managementul deșeurilor și promovarea sistemului de responsabilitate extinsă a producătorului, promovarea eco-etichetării, consolidarea capacităților Agenției de Mediu și a Inspectoratului pentru Protecția Mediului, implementarea prevederilor Directivelor UE în domeniul poluării industriale, managementul ariilor protejate și a Rețelei de Smarald, managementul pădurilor și eficientizarea comercializării lemnului, acțiuni de educație, informare și conștientizare în domeniu.

Proiectul regional „European Union for Environment/Uniunea Europeană pentru Mediu" (EU4Environment) are scopul de a acorda asistență țărilor Parteneriatului Estic: Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina în asigurarea utilizării durabile a capitalului natural, îmbunătățirea calității mediului și bunăstării populației și stimulării creșterii economice. Proiectul va fi implementat în perioada 2019-2022 și are costul total de circa 20 mln. Euro pentru 6 țări și 5 instituții de implementare.

În cadrul Proiectului UE „Ecologizarea Economiilor în ţările Parteneriatului Estic (EaP GREEN)" (2014-2017), implementat în parteneriat de OECD, UNECE, UNEP, şi UNIDO a fost creat Grupul de lucru inter-ministerial pentru promovarea dezvoltării durabile şi economiei verzi prin Ordinul comun al Ministerului Mediului şi Ministerului Economiei nr. 107/66 din 17 iunie 2015. În scopul asigurării coordonării implementării proiectului EaP GREEN în perioada 2015-2017 au fost organizate sedinte simestriale ale GL. Membrii Grupului de lucru au participat la Conferințele de totalizare a Proiectului EaP GREEN care au avut loc în Bruxelles si Chisinau în 2017, au coordonat pregătirile celor 3 ediţii a Meselor Rotunde "Economia verde. Fabricat în Moldova", au participat la elaborarea Programului de promovare a economiei „verzi" în Republica Moldova (HG nr. 160 din 21.02.2018), a Raportului național privind Indicatorii Creșterii Verzi (OECD, 2017) şi a raportului privind implementarea Initiativei de la Batumi privind economia verde BIG-E (CEE ONU, aprilie-iunie 2018), au participat în pregătirile și discutarea Conceptului Proiectului UE - EU4Environment (continuarea Proiectului EaP GREEN).

La data de 7 februarie 2019 a avut loc ședința ordinară a Grupului de lucru, iar prin Ordinul comun al Ministerului Economiei și Infrastructurii și Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului nr. 65/63 din 18 martie 2019 a fost actualizată componența nominală și ajustate atribuțiile Grupului de lucru în scopul coordonării implementării EU4Environment, altor activități aferente.

Membrii Grupului de lucru au participat activ în pregătirile și desfășurarea lansării proiectului EU4Environment la nivel național, care a avut loc pe data de 12 aprilie 2019 în Casa Guvernului, iar în perioada 14 aprilie - 01 mai 2019 au fost antrenați în exercițiul de cartare a priorităților naționale pentru planurile regionale și naționale ale EU4Environment.

În perioada 27-28 iunie membrii GL (Co-președintele și Punctul Național de Contact din partea MEI, membrii GL din cadrul MEI și MADRM și experți) au participat la Asambleia Regională a proiectului EU4Environment (Bruxelles, Belgia), unde de comun acord cu Comisia Europeană (DG NEAR și DG Environment) și partenerii de implementare (OECD, UNIDO, UN Environment, CEE ONU și Banca Mondială) au prezentat și discutat proiectele planurilor regionale și naționale. La finele lunii iulie 2019 Republica Moldova a primit proiectul actualizat al planului de acțiuni pentru care va primi suport prin intermediul partenerilor de implementare, pentru a fi examinat și remis cu propuneri și modificările de rigoare din partea Republicii Moldova pînă la  data de 6 septembrie 2019. Implementarea EU4Environment la nivel național și regional va începe din septembrie-octombrie 2019. Va fi asigurată sinergia cu alte proiecte și programe regionale și naționale: EU4 Climate, EU4 Energy, EU4 Busines, GREEN Action Program, UNIDO Country program for Moldova etc.

Comentarii (0) Adaugă comentariu
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase